jueves, 28 de junio de 2012

Convocatoria de acto ciudadano. Cadena humana en Valle Hebron

Hemos de exibir de alguna manera nuestra posición delante de las últimas medidades por parte de los gobiernos del PP y CiU para cambiarnos  y privatizarnos nuestros sistema de salud, para vulnerarnos un derecho que hemos conseguido entre todos los ciudadanos. Todos el sábado a Valle Hebron

 
CADENA HUMANA
EN DEFENSA DE LA SALUT PÚBLICA
I ELS HOSPITALS PÚBLICS
==============================================================

DEFENSEM LA SALUT PÚBLICA, DEFENSEM LA DEMOCRÀCIA:

EL DRET A LA SALUT: UN DRET DEMOCRÀTIC

  1. El dret a la salut de les persones és un dret bàsic institucionalment reconegut i estatutària i constitucionalment protegit.
  2. Les dades demostren molt clar que el nostre és un sistema sanitari d’excel·lència, a pesar de que hi dediquem molt menys recursos que d’altres comunitats o països del nostre entorn. El Sistema Nacional de Salut és, doncs, sostenible, eficient i amb una despesa sanitària pública inferior a la mitjana de la UE-15.

QUE ESTÀ PASSANT ? ESTEM DAVANT UN CANVI DE MODEL

  1. La involució democràtica, en drets (nacionals i socials) i llibertats. El desmantellament planificat dels serveis públics que configuren l’ Estat del Benestar està fent pagar una crisi econòmica originada per l’especulació financera a la majoria de la ciutadania, especialment als sector més vulnerables. Es una opció socialment injusta i econòmicament genera un agreujament més gran de la crisi.
  2. L’atac a la sanitat pública, amb l’arma pressupostaria (les retallades en sanitat), la llei omnibus que trenca l’ ICS, la introducció del repagament (enganyosament anomenat “copagament”) i el Reial Decret 16/2012, aprovat pel govern espanyol, son instruments de la planificació del canvi de model: implica el pas d’un Sistema Nacional de Salut de cobertura universal a un sistema d’assegurats i assegurades que exclou part de la ciutadania. Estem davant un atac ben planificat al sistema nacional de salut universal, gratuït en l’accés (doncs es finança amb pressupost públic que és nodreix amb els impostos que paga la ciutadania), de prestigi, equitatiu, solidari, de qualitat i garantia del dret a la protecció a la salut de les persones.

QUE PRETENEN AMB EL CANVI DE MODEL ?


  1. El canvi de model pretén:
a) a curt termini (i així ho ha expressat el mateix conseller Mas-cullell) que el sector privat recuperi la gran part de “classe mitja” que el va abandonar per anar al sector públic qualificat i amb prestigi, mitjançant la contracció (reducció) del sector públic per deixar lloc al sector privat. Els darrers anys d’inversió en el sistema públic de salut han incrementat el seu prestigi i l’han fet atractiu per les “classes mitges”. Es tracta, en primer lloc, de treure el prestigi que ha guanyat la sanitat pública per a que el sector privat pugui recuperar “com a clients” aquesta classe mitja.
b) a llarg termini, executar privatitzacions. Mentre ara es deterioren els serveis
públics per manca d' inversions, en el futur es pot apel·lar al deteriorament o a la
incapacitat inversora per justificar, com a mesura salvadora, les privatitzacions

QUINES SON LES CONSEQÜENCIES DEL CANVI DE MODEL ?

  1. Entre les conseqüències d’ aquest atac a la sistema de salut pública, cal fer esment de les següents: disminució de l’accessibilitat (increment de llistes i temps d’espera per a visites, proves diagnostiques i intervencions quirúrgiques), menys temps per pacient, disminució de les activitats preventives, educatives, comunitàries, de coordinació entre serveis
  2. Si les conseqüències no son més greus és, en una bona part, per l’esforç, la motivació, la qualitat professional de treballadors/es de la salut.

COM CAL RESPONDRE SOCIALMENT ? QUE ESTEM FEM ORGANITZADAMENT?

  1. Estem atents i denunciem qualsevol atac al sistema públic de salut i qualsevol mesura d’atac al model públic i universal de salut: retallades pressupostaries, llei omnibus de trencament de l’ICS, R.D. 16/2012 de des-universalització de l’accés a la salut, polítiques fiscals d’incentiu al sector privat de la salut ((mitjançant deduccions en la declaració del IRPF), implementació de sistemes duals en l’assegurament (sigui via incentius o fent obligatori d’assegurar-se al marge del catsalut a determinats col·lectius o implementant pèrdua de qualitat de les prestacions públiques de salut).
  2. Demanem posar límit al gran negoci de la industria farmacèutica. L' actual despesa en medicaments és insostenible i cal aplicar mesures de contenció d’aquesta despesa, basant-nos només en medicaments d’eficàcia contrastada científicament i en els genèrics
  3. Contribuir al dret a la informació veraç en l’àmbit de la salut. Per que som conscient que les campanyes d’intoxicació informativa ha produït que en una part de la ciutadania hagi calat el missatge de “la inevitabilitat de les retallades”, amagant sempre el canvi de model i l’atac planificat als serveis públics, als drets socials i a la democràcia. Una informació veraç es la millor eina per a rebutjar que les retallades siguin inevitables i per a visualitzar que sí que hi ha alternatives. Aquestes alternatives han estat presentades, reiteradament per Entitats acadèmiques, científiques, professionals i socials ben coneixedores del sistema nacional de salut.
  4. Tenim la força de la raó i la utilitzem i utilitzarem per a construir una resposta social unitària i coordinada (treballadors/es i usuaris/es) davant aquest atac sense precedents als drets socials i a la democràcia.



DEFENSEM ELS HOSPITALS PÚBLICS. DEFENSEM L’ H.G. VALL HEBRON

L’atac planificat als sistema públic de salut, com a part de l’atac a la democràcia i als drets socials, es pot concretar, centre a centre (de primària, hospital,...) en un mapa territorial.

L’ Hospital General de la Vall Hebrón, de dimensió europea en la seva qualitat, i alhora, hospital de proximitat per al veïnat dels barris de gent treballadora i sectors populars de la ciutat de Barcelona, es un exemple de l’atac al sistema públic de salut i, alhora, un exemple de lluita coordinada entre treballadors/es i usuaris/es.

Una lluita coordinada que planteja les següents:

REINVINDICACIONS per a un HG VALL HEBRÓN PÚBLIC I DE QUALITAT

A) QUANTITAT I QUALITAT DEL SERVEI PÚBLIC HOSPITALARI DE SALUT

- Recuperar el funcionament del hospital al 100%

- Obertura dels quirofans, llits i consultes tancats

B) SUFICIÈNCIA PRESSUPOSTARIA

- Dotar a l’ HG Vall Hebrón de suficiència financera i pressupostaria: calen els recursos necessaris per agilitzar el servei públic hospitalari (les proves diagnostiques, les intervencions, els tractaments, les consultes externes, ...)

C) TRANSPARÈNCIA EN LA GESTIÓ PÚBLICA DE L’HOSPITAL
- Dotar d’accés públic, des del respecte a la protecció de les dades personals, a les llistes de espera ordenades per especialitats

- Dotar d’accés públic a la Memòria anual de l ´activitat i a la Memòria d’execució del pressupost

D) DEMOCRÀCIA I PARTICIPACIÓ

- Creació de un Consell de Participació. Amb participació de associacions i entitats representatives del territori, amb especial singularitat de l’associacionisme veïnal; de noves expressions d’organització de la ciutadania (moviment 15-M), sindicats i grups municipals i parlamentaris.


DESPRÉS DE LA CADENA HUMANA, LA LLUITA CONTINUA, PER QUÉ....ENS SOBREN LES MOTIUS:

  1. No acceptem NI ens resignem la involució en democràcia, en llibertats i en drets socials i nacionals.
  2. Afirmem i afirmarem que sí que hi ha alternatives.
  3. Ni es cert, ni seria un preu acceptable, que la sortida de la crisi es pugui fer a costa de la quantitat i qualitat dels serveis públics, que garanteixen la dignitat, la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la justícia al conjunt de la ciutadania
  4. Exigim que es preservi el sistema nacional de salut públic, universal i de qualitat. I per això rebutgem, amb proposta alternativa, qualsevol mesura que pugui trencar el model de sistema nacional de salut.
  5. Afirmem que sí que és possible mantenir la quantitat i qualitat de serveis públics i de drets i prestacions socials, a partir d’una reforma fiscal, que recuperi la progressivitat fiscal (que faci que realment pagui més qui més tingui), dotant autosuficiència financera a les administracions públiques, per a que compleixin les seves obligacions socials amb la ciutadania.
  6. Estem en contra de la culpabilització dels treballadors i treballadores dels serveis públics, entre els que es troben els i les de la sanitat pública, que pateixen injustament en la seva pròpia pell les retallades salarials i la destrucció d’ocupació pública de qualitat i pateixen, per que són sensibles, davant la degradació de la qualitat de servei que es presta a la ciutadania.
  7. Amb i des de la CADENA HUMANA, donem suport a les mobilitzacions nacionals, sectorials i locals que es donen arreu de Catalunya en defensa de la sanitat pública, de l’educació pública,.....dels serveis públics, dels drets socials i nacionals, de la democràcia i les llibertats.
  8. Amb i des de la CADENA HUMANA, fem una crida enèrgica i decidida al conjunt de la ciutadania de Catalunya a lluitar pels serveis públics, els drets socials i nacionals, la democràcia i les llibertats.



CADENA HUMANA
EN DEFENSA DE LA SALUT PÚBLICA
I ELS HOSPITALS PÚBLICS
Dissabte………… 11:30 h
Punt d’organització: <M> Vall Hebrón

Catalunya, juny de 2012


No hay comentarios:

Publicar un comentario