martes, 11 de octubre de 2011

EL HOSPITAL DE SANT PAU SE SUMA A LA AMENAZA DE HUELGA DE LOS CENTROS DE L'ICS

L'hospital de Sant Pau s'afegeix a l'amenaça de vaga dels centres de L'ICS

http://epaper.lavanguardia.com/epaper/viewer.aspx

L’ERO plantejat suspèn 63 treballadors durant 15 mesos i 1.400, 15 dies

L’ORELLA DEL LLOP Els sindicats estatals vigilen una extrapolació de les retallades MAS-COLELL “Les retallades en Salut són factibles i no dramàtiques; s’ha d’ajustar tot”

Desde la página 2 L’hospital de Sant Pau, immers en un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que els treballadors han denunciat davant l’autoritat laboral, va votar ahir adherir-se a l’amenaça de vaga dels hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS). Les retallades sanitàries, que s’estan saldant amb acords que inclouen rebaixes salarials, reduccions de jornada i pèrdua de llocs de treball eventuals a la meitat dels serveis sanitaris, tenen un obstacle difícil de vèncer als vuit hospitals de l’ICS i al de Sant Pau.

L’altra meitat del sistema públic ja ha firmat l’ajustament amb més o menys sacrificis. A Sant Pau la gerència va proposar un ERO que afecta 1.491 treballadors 63 dels que haurien de passar 15 mesos a l’atur i després tornar, i la resta, 15 dies de suspensió. Aquestes i altres mesures com el tancament de llits, quiròfans i consultes haurien de permetre estalviar deu milions d’euros, que completarien la part de la retallada que li toca a aquest centre.

L’argumentació dels empleats inclou la petició al patronat de l’hospital, propietari d’un gran nombre d’immobles –“donats per pacients agraïts per la manera com nosaltres els hem tractat”, recalca el comitè d’empresa–, que utilitzi aquest patrimoni per aconseguir que l’hospital continuï funcionant correctament i sense aquestes suspensions. Ahir es van reunir en assemblea i van decidir donar suport, si s’arriba a fer, a la vaga de l’ICS, així com posar en marxa una ocupació el dia 14 com a actuació prèvia a la protesta del dia 15, que afecta tots els sectors.

Mentrestant, els contactes entre sindicats, administració i altres entitats es van repetint per trobar una solució en l’àmbit de l’ICS, que representa la meitat de la sanitat pública i inclou vuit hospitals, entre ells els de més complexitat mèdica, i el 80% de l’assistència primària.

“Una tardor calenta” és la frase que corre per assemblees i consultes. A la seu estatal dels sindicats mèdics es mira amb una certa distància el que està passant a Catalunya. El secretari general de la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM), Patricio Martínez, opina que la Generalitat “s’ha passat de frenada”, segons l’agència Europa Press. Segons el líder sindical mèdic, la situació també s’està donant a la resta de comunitats governades pel PP i es podria “extrapolar a tot Espanya a partir del 20 de novembre”. Els sindicats de metges –afegeix– “no permetran que, per aquestes retallades, el Sistema Nacional de Salut es converteixi en tercermundista, després d’haver estat el cinquè millor del món”. La CESM rebutja convocar una vaga general o mobilitzacions a curt termini. No obstant això, adverteix que té els ulls posats sobre Catalunya i que “seguirà els seus passos”, si la pressió de les retallades continua augmentant i s’estén per tot el país.

Els hospitals de l’ICS aquests dies han convocat assemblees per votar sobre una possible vaga indefinida si no aconsegueixen un canvi en les propostes de retallada de la seva gerència. Ja l’han ratificada sis dels vuit centres de la Seguretat Social. Tots els ulls es dirigeixen a Economia. El conseller del ram, Andreu Mas-Colell, sosté que és impossible no tocar Salut i Educació perquè són els àmbits que concentren més despesa. Segons el seu parer, aquestes retallades són “factibles, i no són dramàtiques ni respecte al servei ni a les compensacions salarials. S’ha d’ajustar tot, i mínimament les compensacions salarials”.

No hay comentarios:

Publicar un comentario